logo
Advanced Trauma Life Support
Κέντρο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών
cot promo cot promo

📅 ATLS

➤ 21-22 Φεβρουαρίου 2025 Provider Course

➤ 4-5 Απριλίου 2025 Provider Course

📅 NAEMT Courses

➤ EPC 17-18 Ιανουαρίου 2025

➤ PHTLS 31 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου 2025

📅 ERC Courses

➤ BIC 7 Δεκεμβρίου 2024

➤ Instructor Day 8 Δεκεμβρίου 2024

➤ ALS 13-14 Δεκεμβρίου 2024

➤ BLS 15 Δεκεμβρίου 2024

➤ ALS 7-8 Φεβρουαρίου 2025

➤ Pediatric BLS 15 Φεβρουαρίου 2025

➤ ILS 8 Μαρτίου 2025



📋 Ιστορική αναδρομή

Ο καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Πατρών Iωάννης Α. Ανδρουλάκης γνωρίζοντας ότι το τραύμα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας των ανεπτυγμένων χωρών, προσανατόλισε τις δραστηριότητές του ήδη από το 1993 και στην αντιμετώπιση του μείζονος αυτού κοινωνικού προβλήματος με την ανάληψη 2 αμερικανικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ένα για γιατρούς και ένα για πληρώματα ασθενοφόρων. Το Αμερικανικό Κολλέγιο των Χειρουργών ανέθεσε στον ίδιο την ανάπτυξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο των σεμιναρίων ATLS και PHTLS με στόχο την εκπαίδευση τόσο των γιατρών στην αντιμετώπιση του τραυματία την πρώτη κρίσιμη ώρα στο νοσοκομείο όσο και των πληρωμάτων ασθενοφόρων στον τόπο του ατυχήματος αντίστοιχα.

Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην ηπειρωτική Ευρώπη που εφαρμόζει το ATLS με το πρώτο Κέντρο να ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας όπου μέχρι και σήμερα λειτουργεί η γραμματεία του Greek Committee on Trauma.

To Πρόγραμμα ATLS Student Course® διδάσκει την κατάλληλη φροντίδα, η οποία πρέπει να δοθεί από τον γιατρό στον τραυματία την πρώτη, κρίσιμη ώρα μετά τον τραυματισμό για την υποστήριξη της ζωής του ασθενούς. Πιο συγκεκριμένα, διδάσκει καθιερωμένες και κοινά αποδεκτές μεθόδους αντιμετώπισης και προσεγγίζει την φροντίδα του τραύματος με συστηματοποιημένο τρόπο, παρουσιάζοντας στο γιατρό (ή τον προπτυχιακό φοιτητή Ιατρικής) μια περιεκτική μέθοδο αναγνώρισης προτεραιοτήτων εκτίμησης στη φροντίδα του τραυματία ασθενούς. Απώτερος στόχος του Προγράμματος είναι να αρχίσει να μειώνεται δραστικά ο πολύ υψηλός αριθμός των άδικων προλήψιμων θανάτων και αναπηριών. Τo ATLS Student Course είναι ένα εξειδικευμένο εντατικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στο Τραύμα για την Υποστήριξη της Ζωής “Advanced Trauma Life Support® - ATLS®”, το οποίο έχει αναπτύξει και πιστοποιεί διεθνώς η Επιτροπή Τραύματος του Αμερικανικού Κολλεγίου των Χειρουργών (American College of Surgeons).

Το Πρόγραμμα Εξειδικευμένης Υποστήριξης Ζωής στο Τραύμα, παραμένει τα τελευταία 35 χρόνια η κύρια μέθοδος διεθνώς για τη μείωση της σχετιζόμενης με το τραύμα θνησιμότητας. Σήμερα μετά την εφαρμογή του ATLS ® υπάρχει αποδεδειγμένη βελτίωση της φροντίδας του τραυματία.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Χειρουργών (American College of Surgeons) συμπληρώνοντας 100 και πλέον χρόνια λειτουργίας, με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας στον χειρουργικό ασθενή, είναι ο πρωτοπόρος μη κερδοσκοπικός οργανισμός στην εγκαθίδρυση και διατήρηση υψηλής ποιότητας στη χειρουργική πρακτική στη Βόρειο Αμερική. Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω και αναγνωρίζοντας ότι το τραύμα είναι μια χειρουργική νόσος, η Επιτροπή Τραύματος (Committee on Trauma - γνωστή ως COT) του ACS εργάστηκε για την δημιουργία κατευθυντήριων οδηγιών αντιμετώπισης του τραυματία ασθενούς. Έτσι, η COT συμβάλλει και συνεισφέρει στη συνεχή ανάπτυξη του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εξειδικευμένης Υποστήριξης της Ζωής στο Τραύμα - Advanced Trauma Life Support® (ATLS®) για γιατρούς.

📋 ATLS Πάτρας

Το Κέντρο Εκπαίδευσης ATLS του Πανεπιστημίου Πατρών ιδρύθηκε το 1993 και στεγάζει τη γραμματεία του Greek Committe on Trauma. Από τον Νοέμβριο του 1993 όπου έγινε το πρώτο σεμινάριο ATLS στην Ελλάδα στο Πανεπιστήμιο Πατρών μέχρι και σήμερα συνεχίζει να εκπαιδεύει ανελλιπώς γιατρούς και φοιτητές.

Το πάντα δραστήριο και ανήσυχο προσωπικό του Κέντρου φροντίζει να διευρύνει συνεχώς τους τομείς Εκπαίδευσης με απώτερο σκοπό την βέλτιστη αντιμετώπιση του τραυματία. Γι'αυτό το λόγο διεξάγει προγράμματα ATLS, PHTLS, PHTLS for First Responders, ALS, ILS, BLS/AED, PBLS/AED και BIC.



ℹ️ Σχετικά με τα Προγράμματα

Το σεμινάριο ΑTLS διάρκειας 2 ημερών είναι διαδραστικό και η εξάσκηση γίνεται σε προπλάσματα και υποδυόμενους ασθενείς. Αποτελείται από το θεωρητικό μέρος το οποίο περιλαμβάνει 13 διαλέξεις, σταθμούς δεξιοτήτων και την τελική αξιολόγηση. Η πιστοποίηση ανανεώνεται κάθε 4 χρόνια και ισχύει σε όλο τον κόσμο.

1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Αρχική Εκτίμηση και Αντιμετώπιση

Αεραγωγός και Αερισμός

Σοκ

Κακώσεις Θώρακα

Κακώσεις Κοιλίας

Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις

Κακώσεις Σπονδυλικής Στήλης

Μυοσκελετικές Κακώσεις

Παιδιατρικό Τραύμα

Γηριατρικό Τραύμα

Τραύμα στην Έγκυο και Ενδοοικογενειακή Βία

Εγκαύματα

Διακομιδή



📜 Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής, οι επί πτυχίω και 6ετείς φοιτητές που δεν έχουν οφειλόμενα υποχρεωτικά μαθήματα προηγούμενων ετών.



📞 Επικοινωνία

Τηλέφωνο: +30 694 668 5147

Διευθυνση: Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Ιατρικής, Κλινικά Εργαστήρια, 2ος όροφος, Ρϊο Αχαϊας ΤΚ 26500

Φόρμα Επικοινωνίας